Градина Замъкът предоставя подарък за поръчка над 100 лв или при 10 направени и изпълнени поръчки при нас. За целта използвайте един и същ имейл адрес. Благодарим Ви за интереса към услугите на Замъкът. Онлайн градински магазин Градина Замъкът


СТАЕН ЖАСМИН

Изключително красив храст от сем. Маслинови. Негова родина са Арабия и Източна Индия. Родът наброява над 300 вида, разпространени в тропическите и субтропически страни на Азия, Африка, Америка и Австралия. Най-разпространени са видовете самбак и офисиналис. Жасминът е увивен или вечно зелен храст. Стъблата са нежни. Понякога се разкривяват, за това се нуждаят от подпори. Листата са блестящи, срещуположни, яйцевидни със заострен връх. Срещат се и триделни. Листните дръжки са къси. Цвовете са събрани по няколко в съцветие. Те са тръбести, завършват с изящна шестделна звездичка. Срещат се форми с розови и жълти цветове, но най-разпространени са белите, които при прецъфтяване стават червеникави. Те са с изключително приятен аромат.

Най-сигурният начин да размножите жасмина е през март да направите отводи. Ще ги получите като приведете клонката така, че да опре в почвената смес. Прикрепете я с кукичка и леко покрийте с почва. Успешно се вкореняват и резници. Наредете ги в малко сандъче или саксия така, че да останат няколко сантиметра свободни до горния ръб на съда. Покрийте го със стъкло, за да се запази постоянна влажност и вкореняването да се улесни. Почвената смес съставете от 3 части чимавка, 2 части листовка и по една част пясък и торф. След вкореняването засейте в малки саксии. Младите растения присаждайте всяка година, а по-възрастните - през две-три години. При всяко прехвърляне подменяйте саксиите с по-големи. Отначало съставяйте посочената лека смес. С възрастта увеличавайте количеството на градинската почва и на разложения тор.

За да цъфти изобилно, храстът на жасмина трябва да се оформя. Всички слаби, тънки, недоразвити клонки премахвайте през пролетта. През лятото съкращавайте дългите леторасти след пета-осма двойка листа. В резултат ще се образуват къси странични разклонения, завършващи с цветни пъпки.

Мястото на жасмина през цялата година е в топла стая, до слънчев прозорец. През лятото той изисква често да се полива и оросява. Измиването на листата действува много благоприятно върху развитието на растенията. При изключително горещо време може леко да се засенчи. През зимата оптималната температура за този вид е 18-20 C. През това време намалете поливките.

При прекалено подхранване жасминът развива буйни клонки, но не цъфти. Затова избягвайте да го торите. Достатъчни са хранителните вещества, които внасяте при засаждането. Вашата цел е да получите повече уханни цветове, от които можете да приготвите отличен чай. Той е един от най-реномираните - с нежно благоухание и освежително действие. Цветовете се използват и като суровина в парфюмерийната промишленост.

Градински статии, полезни съвети Вижте всички статии | Изпращане до приятел/ка Изпращане до приятел/ка


Коментирайте темата СТАЕН ЖАСМИН, напишете своето мнение

Коментари за СТАЕН ЖАСМИН:

Ако имате личен опит с отглеждането или впечатления за СТАЕН ЖАСМИН, може да го споделите тук пред всички. Напишете своя коментар. Не давайте линкове към други комерсиални сайтове, ако рекламата не е заплатена предварително.

Имате шанса да напишете първия коментар за СТАЕН ЖАСМИН...

Добавете нов коментар:

(love) (rose) (f) (rose1) (rose2) (rose3) (sunny) (sun) (roseshy) (heart) (blume) ^_^ (flora) :-> :-) :) :D :( :| :-/ :x ;( :P ;) 8-) :O (sweat) :* (blush) :^) |-) |-( (inlove) ]:) (yawn) (doh) :? (wasntme) (party) :S (mm) 8-| (wave) (call) (angel) (wait) (chuckle) (clap) (y)
Желая да получавам специални оферти на електронната ми поща, свързани с gradina.zamakabg.com.
1313
[ +50 точки ]


[Добави gradina.zamakabg.com в любими сайтове]

За да посетите нашия нов онлайн магазин за картини, бижутерия и приложно изкуство, можете да натиснете тук - вижте повече.

Онлайн Арт Магазин ЗамъкътПоръчка на цвята, растения - Онлайн градински магазин Замъкът
Ако желаете да бъдете информирани за специални
предложения, които имаме към Вас, моля, изпратете

Поръчка на цвята, растения - Онлайн градински магазин Замъкът


Транспортни услуги, куриери, доставка до дома, офиса
Гласувайте и ДНЕС за нас!
Сарафово Бургас - Бургаският Бевърли Хилс Замъкът Бургас - Почивка на море