Градина предоставя подарък за поръчка над 100 лв или при 10 направени и изпълнени поръчки при нас. За целта използвайте един и същ имейл адрес. Благодарим Ви за интереса. Градина


Орфеево цвете - Силивряк (Haberlea rhodopensis)

Орфеево цвете ( Haberlea rhodopensis )

Силивряк

Вълшебна сила се крие в цвета му.

На този, който го намери,

То златните ключове на щастието връчва.

И скръбта му взима в замяна...

Наричат хаберлеята „възкръсващото растение”, безсмъртниче, цветето на Орфей и др. Какво го свързва с чудния певец, живял някога в планината Родопи? Дали това, че са обитавали една и съща територия, или необикновените му свойства, способността да преживее и да победи смъртта?

Родопската хаберлея или силиврякът (Haberlea rhodopensis) е едно от най-древните и най-рядко срещани растения в Европейската флора. Тя принадлежи към сем. Геснериеви (Gesneriaceae). Това невероятно уникално растение, като колумнеята, стрептокарпуса, каменното цвете и сенполиите, които се срещат в тропиците. За пръв път е намерено в Родопите, из сенчестите, влажни, скалисти долове между Асеновград и Бачково. Една година по-късно находище на силивряк е открито и в Стара планина. Доктор Имре Фривалдски, унгарски ботаник и ентомолог, който пръв събрал и определил хаберлеята, я нарекъл на своя учител – ботаника Карл Хаберле и планината Родопи. 

            Днес това красива растение е намерено още на територията на Предбалкана, Средна гора, Тракийската низина при надморска височина до 2000 м. В далечното минало преди настъпването на ледниковия период то е обитавало цяла Европа и част от Азия, но днес се е съхранило единствено на Балканския полуостров – балкански ендемит.

            Хаберлеята е многогодишно тревисто растение с тъмнозелени овласитени, назъбени и леко накъдрени листа, събрани в листни розетки, които плътно прилепват към почвата. Листата презимуват и живеят около 2 години. Цветчетата са разположени върху цветонос, висок до 15 см. Те са нежно бледорозови до тъмнолилави, фуниевидни. Кореновата система е много слаба. Цъфти от края на април до към края на май. Хаберлеята образува плътни туфички и по време на цъфтежа е високодекоративна. Затова се използва в озеленяването, като особено подходяща е за отглеждане на алпинеуми и скални кътове.

 

Безсмъртно ли е безсмъртничето?

            Хиберлеята е терциерен реликт. Тя е оцеляла над 2 милиона години благодарение на невероятните си приспособления за живот. Растението притежава зележителна анабиотична сухоустойчивост. Екземпляри престояли дълго време (до 31 месеца) в хербарий не загубват своята жизненост. Хербаризирани листни розетки след засаждане и поливане оживяват.

            Биологичният смисъл на анабиозата е преживяване на физическата и физиологична суша, т.е. продължителните летни засушавания и зимните студове, когато поради ниските температури водата в почвата е практически неизползваема за растенията. Тази невероятна способност за оцеляване се е развила в древни времена. През терциера, при условията на по-топъл и влажен климат хаберлеята и други представители на семейството вероятно са били широко разпространени в Европа и Азия. С настъпването на ледниковия период през кватернера много от тях загинали, а други успели да се приспособят към променящите се условия. Силиврякът и неговият събрат – рамондата, си изработили специфично физиологично приспособление – изпадане в анабиоза (вид период на покой и временно преустановяване на жизнените функции). Така те успели да доживеят до наши дни. Разбира се, трябва да се отбележи и фактът, че заледяването на Балканите е било по-слабо и затова на тяхната територия са успели да се съхранят много от растенията, загинали на територията на Европа и Азия. Това е причината тук да се срещат толкова много ендемитни растения.

Орфеево цвете - Силивряк (Haberlea rhodopensis) Орфеево цвете - Силивряк (Haberlea rhodopensis) Орфеево цвете - Силивряк (Haberlea rhodopensis)

Градински статии, полезни съвети Вижте всички статии | Изпращане до приятел/ка Изпращане до приятел/ка


Коментирайте темата Орфеево цвете - Силивряк (Haberlea rhodopensis), напишете своето мнение

Коментари за Орфеево цвете - Силивряк (Haberlea rhodopensis):

Ако имате личен опит с отглеждането или впечатления за Орфеево цвете - Силивряк (Haberlea rhodopensis), може да го споделите тук пред всички. Напишете своя коментар. Не давайте линкове към други комерсиални сайтове, ако рекламата не е заплатена предварително.

От / Дата Коментари (14) добавете нов коментар
Димитър Джилянов
22.02.2012
От няколко години в Агробиоинститут, София успешно се размножават растения на хаберлея. Това става чрез ин витро регенерация и размножаване, ка получените растения са еднакви с тези от природата. Хаберлеята е чудесно градинско растение още повече, че може да издържи без вода дълго време, когато някой забрави да го полее
Violeta
18.08.2013
Mnogo mi haresa statata za tova stranno zvete.
Стела Георгиева
24.11.2013
Мога ли да си поръчам орфеевото цвете и каква е цената.
Админ
24.11.2013
Това е статия за орфеевото цвете, нямаме такъв продукт.
Ивет Георгиева
29.07.2014
Има ли продукти от орфеевото цвете и кои
Админ
30.07.2014
За съжаление нямаме.
elenadoshkova
25.10.2014
krasivo stvete
Мишо Михайлов
21.05.2016
Познавам го от над 40г. Има го в централна Стара планина. Познато ми е като билка за лекуване на бъбреците-предание от овчарите в балкана.Пробвано-действа.
Мария Митрова
10.12.2016
много искам да го закупя,но от къде мога да го направя.
Мария Митрова
10.12.2016
много ми хареса това което прочетъх за силивряка
Лиляна Стойчева
09.07.2017
Получих семена от Хаберлеата и когато разцъвтя,видях едно прекрасно,лилаво цвете.Бихте ли ми дали съвет,как кога да си събера семена.Мога ли да съхраня цветето през зимата?
Венцеслав георгиев
02.05.2018
Бих искал да попитам как се извлича екстракт от листата на орфеевото цвете?
Златка Андреева
06.08.2019
Много ми прилича на Медуница от Средна Стара планина, около извора на река Тунджа.Не са ли родственици?
Елена
27.06.2021
Бих искала да ми помогнете за разсад, за болен човек ми трябва!

Добавете нов коментар:

(love) (rose) (f) (rose1) (rose2) (rose3) (sunny) (sun) (roseshy) (heart) (blume) ^_^ (flora) :-> :-) :) :D :( :| :-/ :x ;( :P ;) 8-) :O (sweat) :* (blush) :^) |-) |-( (inlove) ]:) (yawn) (doh) :? (wasntme) (party) :S (mm) 8-| (wave) (call) (angel) (wait) (chuckle) (clap) (y)
Желая да получавам специални оферти на електронната ми поща, свързани с gradina.zamakabg.com.
1313
[ +50 точки ]


[Добави gradina.zamakabg.com в любими сайтове]

Картини, бижутерия и приложно изкуство.
Поръчка на цвята, растения - Онлайн градински магазин Замъкът
Ако желаете да бъдете информирани за специални
предложения, които имаме към Вас, моля, изпратете

Поръчка на цвята, растения - Онлайн градински магазин Замъкът
Транспортни услуги, куриери, доставка до дома, офиса
Гласувайте и ДНЕС за нас!